ADD SOME TEXT THROUGH CUSTOMIZER
ADD SOME TEXT THROUGH CUSTOMIZER

SSC CGL (Tier – 1, 2nd shift) Previous Year Solved Paper – 2010

Subject: General Awareness

1. Which of the following Indonesian regions was a victim of massive earthquake in 2004?

(a) Irian Jaya
(b) Sumatra
(c) Kalibangan
(d) Java


2. The first non-stop air-conditioned ‘DURANTO’ train was flagged oil’ between

(a) Sealdah — New Delhi
(b) Mumbai — Howrah
(c) Bangalore — Howrah
(d) Chennai — New Delhi


3. Which among the following agencies released the report, Eco­nomic Outlook for 2009-10 ?

(a) Planning Commission
(b) PM’s Economic Advisory Council
(c) Finance Commission
(d) Reserve Bank of India


4. India and U.S. have decided to finalise agreements related to which of the following?

(a) Trade and Investment
(b) Intellectual Property
(c) Traditional Knowledge
(d) All of the above


5. Which one of the following states does not form part of Narmada River basin?

(a) Madhya Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Maharashtra


6. Which of the following countries has recently become the third largest market for Twitter?

(a) China
(b) India
(c) Brazil
(d) Indonesia


7. The exchange of commodities between two countries is referred as

(a) Balance of trade
(b) Bilateral trade
(c) Volume of trade
(d) Multilateral trade


8. Soil erosion on hill slopes can he checked by

(a) Afforestation
(b) Terrace cultivation
(c) Strip cropr
(d) Contour ploughing


9. Who coined the word ‘Geography’?

(a) Ptolemy
(b) Eratosthenese
(c) Hacataus
(d) Herodatus


10. Which of the following is called the “ecological hot spot of India”?

(a) Western Ghats
(b) Eastern Ghals
(c) Western Himalayas
(d) Eastern Himalayas


11. The art and science of map making is called

(a) Remote Sensing
(b) Cartography
(c) Photograrnmetry
(d) Mapping


12. The age of the Earth can be determined by

(a) Geological Time Scale
(b) Radio-Metric Dating
(c) Gravity method
(d) Fossilization method


13. The monk who inilueneed Ashoka to embrace Buddhism was

(a) Vishnu Gupta
(b) Upa Gupta
(c) Brahma Gupta
(d) Brihadratha


14. The declaration that Democracy is a Government ‘of the people, by the people; for the people’ was made by

(a) George Washington
(b) Winston Churchill
(c) Abraham Lincoln
(d) Theodore Roosevelt


15. The Lodi dynasty was founded by

(a) Ibrahim Lodi
(b) Sikandar Lodi
(c) Bahlol Lodi
(d) Khizr Khan


16. Harshvardhana was defeated by

(a) Prabhakaravardhana
(b) Pulakesin II
(c) Narasimhasvarma Pallava
(d) Sasanka


17. Who among the following was an illiterate?

(a) Jahangir
(b) Shah Jahan
(c) Akbar
(d) Aurangazeb


18. Which Governor General is associated with Doctrine of Lapse?

(a) Lord Ripon
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Bentinck
(d) Lord Curzon


19. India attained ‘Dominion Status’ on

(a) 15th January, 1947
(b) 15th August, 1947
(c) 15th August, 1950
(d) 15th October, 1947


20. Despotism is possible in a

(a) One party state
(b) Two party state
(c) Multi Party state
(d) Two and multi party state


21. Marx belonged to

(a) Germany
(b) Holland
(c) France
(d) Britain


22. Which one of the following is the guardian of Fundamental Rights?

(a) Legislature
(b) Executive
(c) Political parties
(d) Judiciary


23. Sarkaria Commission was concerned with

(a) Administrative Reforms
(b) Electoral Reforms
(c) Financial Reforms
(d) Centre-State relations


24. The Speaker of the Lok-Sabha has to address his/her letter of resignation to

(a) Prime Minister of India
(b) President of India
(c) Deputy Speaker of Lok Sabha
(d) Minister of Parliamentary Affairs


25. A want becomes a demand only when it is backed by the

(a) Ability to purchase
(b) Necessity to buy
(c) Desire to buy
(d) Utility of the product


26. The terms “Micro Economics” and “Macro Economics” were coined by

(a) Alfred Marshall
(b) Ragner Nurkse
(c) Ragner Frisch
(d) J.M. Keynes


27. During periods of inflation, tax rates should

(a) increase
(b) decrease
(c) remain constant
(d) fluctuate


28. Which is the biggest tax paying sector in India?

(a) Agriculture sector
(b) Industrial sector
(c) Transport sector
(d) Banking sector


29. “Economics is what it ought to be” – This statement refers to

(a) Normative economics
(b) positive economics
(c) Monetary economics
(d) Fiscal economics


30. The excess of price a person is to pay rather than forego the consumption of the commodity is called

(a) Price
(b) Profit
(c) Producers’ surplus
(d) Consumer’s surplus


31. Silver halides are used in photo­graphic plates because they are

(a) oxidised in air
(b) soluble in hyposolution
(c) reduced by light
(d) totally colourless


32. Tetra ethyle lead (TEL) is

(a) a catalyst in burning fossil fuel
(b) an antioxidant
(c) a reductant
(d) an antiknock compound


33. Curie point is the temperature at which

(a) Matter becomes radioactive
(b) A metal loses magnetic properties.
(c) A metal loses conductivity
(d) Transmutation of metal occurs.


34. The isotope used for the production of atomic energy is

(a) U-235
(b) U-238
(c) U-234
(d) U-236


35. The acceleration due to gravity at the equator

(a) is less than that at the poles
(b) is greater than that at the poles
(c) is equal to that at the poles
(d) does not depend on the earth’s centripetal acceleration


36. Which of the following is not a nucleon?

(a) Proton
(b) Neutron
(c) Electron
(d) Positron


37. The material used in the manufacture of lead pencil is

(a) Graphite
(b) Lead
(c) Carbon
(d) Mica


38. Angle of friction and angle of re­pose are

(a) equal to each other
(b) not equal to each other
(c) proportional to each other
(d) None of the above


39. Processor’s speed of a computer is measured in

(a) BPS
(b) MIPS
(c) Baud
(d) Hertz


40. ‘C’ language is a

(a) Low level language
(b) High level language
(c) Machine level language
(d) Assembly level language


41. What happens to a person who receives the wrong type of blood?

(a) All the arteries constrict
(b) All the arteries dialates
(c) The RBCs agglutinate
(d) The spleen and lymphnodes deteriorate


42. NIS stands for

(a) National Infectious diseases Seminar
(b) National Irrigation Schedule
(c) National Immunisation Schedule
(d) National Information Sector


43. If all bullets could not ‘be removed from gun shot injury of a man, it may cause poisoning by

(a) Mercury
(b) Lead
(c) Iron
(d) Arsenic


44. Ringworm is a….disease.

(a) Bacterial
(b) Protozoan
(c) Viral
(d) Fungal


45. Pituitary gland is situated in

(a) the base of the heart
(b) the base of the brain
(c) the neck
(d) the abdomen


46. Who discovered cement?

(a) Agassit
(b) Albertus Magnus
(c) Joseph Aspdin
(d) Janseen


47. According to RBrs Report on the trend and progress of banking, the Non-performing Assets (NPA’s) in India for 2008-09 for Indian Banks in 2008 have stood at

(a) 2.3 per cent
(b) 2.6 per cent
(c) 3.5 per cent
(d) 5.2 per cent


48. Window 7, the latest operating system from Microsoft Corporation has……Indian languages fonts.

(a) 14
(b) 26
(c) 37
(d) 49


49. TRIPS and TRIMS are the terms associated with

(a) IMF
(b) WTO
(c) IBRD
(d) IDA


50. A Presidential Ordinance can remain in force

(a) For three months
(b) For six months
(c) For nine months
(d) Indefinitely


Answer Key

1.b 6.b 11.b 16.b 21.a 26.d 31.c 36.d 41c 46.c
2.a 7.c 12.b 17.c 22.d 27.a 32.d 37.a 42.d 47.a
3.b 8.b 13.b 18.b 23.d 28.b 33.b 38.a 43.d 48.d
4.d 9.b 14.c 19.b 24.c 29.a 34.a 39.b 44.d 49.b
5.b 10.a 15.c 20.a 25.d 30.c 35.a 40.b 45.b 50.b